Όπως κάθε είδος δημιουργικής ενασχόλησης που περιλαμβάνει σωματική άσκηση, το Pole Dancing προσφέρει σταδιακά μυϊκή ενδυνάμωση και ευεξία, βελτιώνει την ευλυγισία και τη στάση του σώματος. Παράλληλα, βοηθά την αυτοσυγκέντρωση και το συντονισμό σώματος-πνεύματος και ξυπνά αισθήματα αυτοπεποίθησης, εσωτερικής ευχαρίστησης και ικανοποίησης σε ατομικό επίπεδο.

Τα οφέλη είναι διαφορετικά για τον καθένα, καθώς κανείς μπορεί να εστιάσει στο κομμάτι που τον αφορά περισσότερο, πχ. χορευτική κίνηση-έκφραση, εκτέλεση ακροβατικών ασκήσεων (pole tricks) ή τον συνδυασμό τους προς ένα πληρέστερο και θεαματικό χορευτικό αποτέλεσμα.

Το Pole Dancing είναι είδος χορού. Μπορεί κανείς να ασχοληθεί με αυτό ως hobby, ως καλλιτεχνική δραστηριότητα (ερασιτεχνική ή επαγγελματική), ως τρόπο έκφρασης και εκτόνωσης. Συνδυάζει έντονη σωματική άσκηση με χορευτικές κινήσεις, βοηθά στον αρμονικό συντονισμό των κινήσεων του σώματος, στη δημιουργική διοχέτευση της ενέργειάς μας και την εξωτερίκευση συναισθημάτων μας. Αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο γυμναστικής και τόνωσης της διάθεσης και της αυτοπεποίθησης του ατόμου.

Ο χαρακτήρας του Pole Dancing έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Παλιότερα, οι περισσότεροι το συνέδεαν αποκλειστικά με την αισθησιακή κίνηση και την αισθητική του striptease. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Το Pole Dancing αποτελεί πλέον ένα χορευτικό μέσο έκφρασης με την ευρύτερη έννοια του όρου. Οι δυνατότητες αυτού του «εναέριου» χορευτικού είδους είναι απεριόριστες, όσον αφορά στο αισθητικό – καλλιτεχνικό του κομμάτι, καθώς συνεχώς αναδύονται νέες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις του.